Rockpanoráma

Rockpanoráma

Alcest - Spiritual Instinct (2019)

2019. november 04. - rockpanorama

Spiritual Instinct címmel október 25-én jelent meg a Neige vezette francia Alcest duó hatodik albuma, jövő februárban pedig az Alcest Budapestre is elhozza az új anyagot. A koncert az A38 Hajón lesz február 23-án, az Alcest előtt a szintén francia és már a hatodik magyar bulijára készülő melodikus hardcore trió Birds In Row, valamint az izlandi szinti-punk trió, Kælan Mikla játszik. Amolyan koncertre hangolódás gyanánt járjuk kicsit körbe az Alcest új művét.

Az 1999-ben alakult francia Alcest az úgynevezett post-black metal egyik előfutárának tekinthető, egyszersmind azon nem túl nagyszámú csapat egyike a területen, amely markáns saját hangzásvilággal és stílussal rendelkezik. A csapat nyers, északi jellegű black metallal kezdett a nagyon rossz hangzású 2001-es Tristesse Hivernale demón, de a négy évvel későbbi Le Secret EP már nagyarányú fejlődést mutatott. Az első album Souvenirs d'un Autre Monde címmel 2007-ben érkezett, majd két splitet követően a 2010-es Écailles De Lune album képében jött a folytatás. Kezdetben természetesen, ahogy ez lenni szokott, még egészen közel állt az Alcest a sima black metalhoz, de hamar megjelentek a zenében olyan ízek, amelyek merőben más aurával vonták be a franciák műveit. Három remekül sikerült post black/blackgaze album után 2014-ben egy olyan lemez következett, amelyen Neige majdnem teljesen szakított a metallal, a Shelter lemezt egészen más hangulatokkal megtöltve egy nagyon izgalmas zenei irányvonal született. Nem igazán lehetett tudni, hogy a Shelter után merre kanyarodik az út, de a japán tematikájú 2016-os Kodama megválaszolta a kérdést: visszatérést jelentett a töményebb, extrémebb hangzáshoz, azonban a zenekarra jellemző dallam- és hangulatvilág könnyedén felismerhető.

alces.jpg

Az előző, 2016-os Kodama albumhoz képest az első szembetűnő változás, hogy a  Prophecy Productions helyett a legnagyobb független kiadónak tekinthető Nuclear Blast jelentette meg a Spiritual Instinct lemezt. Az Alcest zenéjében mindig is jelen volt egy álomszerűség, ami nem meglepő, hiszen a zenekar maga is erősen kapcsolódik Neige gyerekkori álomélményéhez. Némelyik új dalban ez az álombéli hangulat tán még erősebb, mint korábban. A végtelennek tűnő monotonitásból újabb és újabb hangulati váltások bontakoznak ki. A kórusszerű énektémákat blackes üvöltések váltják, majd etnós vokáldallamok tornyosulnak hatalmas hegyekké. Az Alcestre jellemző dúsan lágy kórusok most is erősen jelen vannak, és nagyban meghatározzák az adott tétel karakterét. Ha kedvcsinálónak dalt szeretnék kiemelni, az mindenképp a klipes Sapphire, de a lemez egyben működik igazán. Tetszenek a gitártémák, de a finom effektek használata is sokat hozzátesz a végeredményhez. A szinti visszafogottan van jelen, mégis meghatározza a hangzást. A ritmusszekció szintén tetszik, a zengő atmoszféra mellett igazi húzása van az anyagnak.

Ennek a zenének a legjobb barátai a magány, a távolság, a fények, az árnyékok, a szél, a felhők, a köd, a hideg, a hullámok, az erdő, a sziklák, de bármi váratlan történés új és ismeretlen irányba billentheti az élményt. Sem ötletekben, sem ihletben nincs hiány a francia duónál, a Spiritual Instinct méltó, új állomása az életműnek.

DALOK:

01. Les Jardins De Minuit
02. Protection
03. Sapphire
04. L’Île Des Morts
05. Le Miroir
06. Spiritual Instinct

Bónusz CD
01. Sapphire (Pertubator Version)
02. Protection (Ben Chisholm Version)
03. Protection (Acoustic Instrumental Version)

ZENÉSZEK:

Neige – ének, gitár, basszusgitár, szintetizátor
Winterhalter – dobok

A MEGJELENÉS DÁTUMA:

2019. október 25.

KIADÓ:

Nuclear Blast

STÚDIÓ:

Drudenhaus Studio, Nantes, Franciaország

PRODUCER:

Benoît Roux

alcest-flyer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockpanorama.blog.hu/api/trackback/id/tr2915287032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása