Rockpanoráma

Rockpanoráma

Insomnium - Heart Like A Grave (2019)

2019. november 01. - rockpanorama

A szomorkás dallamos death metal mesterei október 4-én szabadították a világra nyolcadik nagylemezüket, mely Heart Like A Grave címmel a Century Media gondozásában került a lemezboltok polcaira. A csapat az új albumot már ötösfogatként készítette el: Jani Liimatainen gitáros (ex-Sonata Arctica, Cain's Offering, The Dark Element) hivatalosan is az Insomnium tagjává vált. Ami szintén kiemelendő, a lemez turnéjával Budapestre is eljönnek majd, a koncert november 26-án lesz a Barba Negrában. A turnén az amerikai extrém metal nagyágyú, a The Black Dahlia Murder is velük tart, illetve megismerhetjük Finnország egyik régi, nyolc aranylemezes metal csapatát, a Stam1nát is.

Most viszont maradjunk az 1997-ben, egy Joensuu névre keresztelt eldugott finn kisvárosban megalakult Insomnium új alkotásánál. A zenekar tulajdonképpen egy tizenéves baráti társaságból indult, az első komolyabb törés a felállásban 2011-ben történt, amikor Ville Vänni gitáros helyére Markus Vanhala érkezett az Omnium Gatherum soraiból. Aztán idén a zenekar számára világossá vált, hogy az alapító gitáros Ville Friman, aki a tiszta énekért is felelt, nem tud a turnékon az eddigi erőbedobással részt venni, mivel egyébként a University of York tudományos munkatársa és előadója evolúcióökológia tárgykörben. Az ő pótlására Jani Liimatainen csatlakozott a bandához, aki a Sonata Arctica egyik alapítótagja volt egészen 2007-es távozásáig.

insomnium.jpg

Jani érkezésével és a három gitáros felállással megnőttek a kombinációs lehetőségek a hangszerelés, illetve a komponálás területén, és ezt kiválóan ki is használják a muzsikusok. Többször is más-más dallamot játszanak a gitárosok, esetenként akusztikus gitárt is elővéve, ám még sincs káosz vagy diszharmónia, és persze a vastag ikergitáros részeket is jól időzítve alkalmazzák. Jani Liimatainen a gitár mellett a dallamos éneknél is kulcsszerepet tölt be, ezúttal már neki köszönhetők a tiszta énekdallamok. Ville Friman ugyan szerepel a lemez hivatalos infólapján, de szerzőként egyetlen dalszöveget jegyez mindösszesen, míg Jani Liimatainen újoncként három nótában is letette kézjegyét.

Míg az előző korongjuk, a 2016-ban kiadott Winter's Gate tulajdonképpen egyetlen, negyvenperces (igaz, hét tételre bontott) kompozícióból állt és egy komplett viking történetet mesélt el, addig a friss anyag tíz nótát tartalmaz a záró Karelia című instrumentális darabbal együtt, bő egy órában. Az anyag jó arányokkal bír az összetevőket illetően, a zenekar két évtized során kialakult, megszilárdult érzékkel mozog a death metalos durvább és a dallamosabb, befogadhatóbb határok között. Amikor vaskosabb húrokat penget a három gitárossal kiálló csapat, akkor a játék határos a Dark Tranquillityvel, míg a dallamosabb részek egy izmosabb, komplexebb Amorphisra emlékeztetnek. Paradise Lost rokonságú melankólikus melódiák, amiket kiválóan váltogatnak a keményebb riffekkel, finom tiszta, kicsit gótos hatású szomorkás ének, ami remek kontrasztban áll a szikár, gurgulázós extrém hörgéssel. Náluk a finn-skandináv melankólia uralja a dalokat, legyenek azok bármennyire melodikusak és lelket simogatóan gyönyörűek is, mert mindig megbújik bennük a fájdalom, a lemondás, a szomorúság, az elmúlás. Az Insomnium szeret 6-7 perces számokat írni, melyek szinte mindegyike témák, hangulatok, érzelmi váltakozások során megy át, vagyis a lemez kiismerése igényel néhány meghallgatást.

Felesleges lenne egyenként kivesézni a szerzeményeket, az Insomnium olyan csapatokkal van hasonló ligában, mint a Barren Earth, az In Mourning, a Be’lakor, hangulati téren az Amorphis stb.. E vonal hívei a Heart Like A Grave-et is előzetes meghallgatás nélkül tehetik magukévá. Az album mindent felvonultat, amitől jó a melodikus death metal, sőt nem csak a műfaj rajongói számára nyújt kikapcsolódást.

A tagok:

Niilo Sevänen – basszusgitár, vokál
Markus Hirvonen – dob
Ville Friman – gitár, vokál
Markus Vanhala – gitár
Jani Liimatainen – gitár, vokál

A dalok:

01. Wail Of The North
02. Valediction
03. Neverlast
04. Pale Morning Star
05. And Bells They Toll
06. The Offering
07. Mute Is My Sorrow
08. Twilight Trails
09. Heart Like A Grave
10. Karelia

insomnium-flyer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockpanorama.blog.hu/api/trackback/id/tr9515277382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása