Rockpanoráma

Rockpanoráma

Atlantean Kodex - The Course Of Empire (2019)

2019. november 06. - rockpanorama

The Course Of An Empire címmel szeptember 13-án, a Ván Records gondozásában jelent meg a doomos, epikus heavy metalban erős, bajor Atlantean Kodex harmadik albuma, a 2013-as White Goddess lemez folytatása. Az új album borítóját Mariusz Lewandowski készítette. A zenekar felállásában idén májusban történt egy jelentős változás, hiszen Michael Koch szólógitáros ízületi problémák miatt nem tudta folytatni a zenélést, helyére Coralie Baier érkezett. Magát az anyagot pedig sötétebbnek, súlyosabbnak, nyersebbnek és komplexebbnek ígérték az eddigieknél. Nézzük mi valósult meg belőle.

Az Atlantean Kodexet még 2005-ben sodorta partra a tenger egy bezárt, viharvert ládaként egy rég elveszett korból, majd elég sok kulcsot beletörve a zárba, 2010-ben nyíltak meg először igazán a világnak The Golden Brough című debütáló lemezükkel. A bajorokról amúgy is elmondható, hogy majdnem sűrűbben adnak ki koncertlemezeket, mint stúdióalbumokat, bár ezek közül a 2017-es The Annihilation Of Bavaria nevezhető egyértelműen hivatalosnak. Mivel nem két akkordos muzsikáról van szó, nem véletlen, hogy eltelt némi idő, míg a zenekar elkészült a The White Goddess folytatásával. A zene jellegét illetően az elröppent hat év nem is olyan hosszú idő. Ráadásul időközben történt egy tagcsere is, a lemezen még hallható Michael Koch játéka, a gitáros májusban azonban közölte, hogy ízületi problémák miatt nem tudja folytatni a zenélést. Helyére egy női gitáros érkezett Coralie Baier (Antipeewee), akit szintén lehet hallani néhány szóló erejéig a lemezen.

atlantean.jpeg

Misztikus, melankolikus hangulatú, hősies dallamokban és finom gitártémákban bővelkedő muzsikáról van szó, vérbeli underground metal ízekkel. Olyan bandákat tudnék párhuzam gyanánt felhozni, mint a brit Solstice, az olasz Doomsword, a korai Manowar, de az epikus Bathory is hatással lehetett a bajorokra. Vannak közös pontok a sajnos feloszlott While Heaven Wept világával is, de korántsem azért sorolom ezeket a neveket, mert ezek nélkül nem lehetne elhelyezni a német zenekart a metal térképén. Hasítanak a heavy metal szólók és menetelések, kalapácsként súlyt le a tekintélyt parancsoló doom, valamint fel-feltűnnek akusztikus betétek, szimfonikus részek. Jó párszor meg kell hallgatni a bő órás lemezt ahhoz, hogy leülepedjenek a hallottak, mert kimondottan tömény az anyag, egymás után sorjáznak a himnikus metal tételek, s ugyan nem egyhangú az album, nagyjából végig ugyanazzal a megfontolt lassú tempóval haladnak a szerzemények. Ez az anyag lesz 2019 legjobb epikus metal anyaga, amit nem hinném, hogy bármilyen kiadvány képes veszélyeztetni. Gondosan kiötölt és pontosan kivitelezett stílusgyakorlat, amit mindenkinek hallania kell, aki szereti a misztikumot, fantasyt és a fenséges hangulatot.

A lemez hangzása is a klasszikus metal világát idézi, ez egy időtlen alkotás. Épp úgy elkészülhetett volna 1985-ben, mint a ’90-es évek közepének földalatti műhelyeiben. Ez az a muzsika, ami sosem lesz a tömegek zenéje, de az biztos, hogy a kult metal fesztiválok közönsége keblére öleli majd az Atlantean Kodexet. Csupa olyan farmermellényes, felvarrós metal arcok, akik szeretik a Manilla Road epikus himnuszait, a korai Manowar hősies, de esetenként doomos vonalát, valamint a Bathory nem blackes, inkább vikinges korszakát. Ha szereted az epikus doomos régi metalt, akkor az Atlantean Kodex mellett bűn lenne elsétálnod.

DALOK:

01. The Alpha And The Occident (Rising From Atlantean Tombs) – 2:01
02. People Of The Moon (Dawn Of Creation) – 9:01
03. Lion Of Chaldea (The Heroes’ Journey) – 6:45
04. Chariots (Descending From Zagros) – 8:29
05. The Innermost Light (Sensus Fidei) – 3:34
06. A Secret Byzantium (Numbered As Sand And The Stars) – 8:55
07. He Who Walks Behind The Years (Place Of Sounding Drums) – 8:53
08. Spell Of The Western Sea (Among Wolves And Thieves) – 1:27
09. The Course Of Empire (All Thrones in Earth And Heaven) – 10:46
10. Die Welt von gestern (Abendland) – 2:43

ZENÉSZEK:

Markus Becker – ének
Manuel Trummer – ritmusgitár
Florian Kreuzer – basszusgitár
Mario Weiss – dob

Michael Koch – szólógitár
Coralie Baier – szólógitár

A MEGJELENÉS DÁTUMA:

2019. szeptember 13. (digitálisan már szeptember 2.)

KIADÓ:

Ván Records

A bejegyzés trackback címe:

https://rockpanorama.blog.hu/api/trackback/id/tr7915291912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása